Projektek

Climate Change Living Lab


A folyamatban lévő éghajlatváltozás mindannyiunkat érint. Ezért kulcsfontosságú, hogy képesek legyünk azonosítani a problémákat, és végre tudjuk hajtani a megfelelő alkalmazkodási és enyhítő intézkedéseket. Fontos ezért klímaváltozással kapcsolatos oktatásaok szervezése széles körű célcsoportok számára. A projekt célja egy mintaszerű ökocentrum létrehozása, ahol az egyes almazkodási és enyhítő intézkedések bemutatása segítségével minimális környezetterhelés példáját szemléltethetük a nagyközönség felé. A második fő tevékenység az oktatás területén valósul meg: az óvodáktól a középiskolákig Klímanevelési program kidolgozása; az egyetemisták számára tematikus workshopok szervezése; az önkormányzatokhoz, gazdálkodókhoz és egyéb kulcsszereplőkhöz szóló gyakorlati workshopok megvalósulása. A projekttel kapcsolatos bővebb információkért kattintson a Living Lab menüre vagy látogasson el a SAŽP weboldalára.

HA3 Nemzeti Projekt


A nemzeti projekt célja a tájékoztatás növelése valamint a környezetvédelmi tanácsadás a szlovákiai környezet megóvásának és minőségi javításának érdekében.Információs tevékenységek motivációs workshopok formájában zajlanak tanárok és gyerekek számára. A projekt keretén belöl az alábbi tájékoztatási tevékenységek valósulnak meg:

LIFE Projekt - Ostrovné lúky KMT


A projekt három európai jelentőségű madárfaj - kis őrgébics, parlagi pityer és a kék vércse - élőhelyének aktív védelméhez járult hozzá az Ostrovné lúky Különleges Madárvédelmi Terület térségében. Ez a gyakorlatban egy megfelelő, mintaszerű területkezelés bevezetését jelenti az itt található mezőgazdasági tájban, valamint a célfajok fészkelési- és vadászterületeinek felújítását/ helyreállítását foglalja magába. A Túzokoson  elkötelezetten terjesztik a projekt eredményeit, továbbá  munkálkodnak a környezeti tudatosság növelésén. Megépült a Túzokoson a Táj története tanösvény, valamint két madármegfigyelő torony lett felállítva, melyek az oktatást és az ismertetést hivatottak segíteni. Bővebb információkat a projektről és annak eredményeiről az Ostrovné Lúky holnapon találsz.

Interreg SK-HU Együttműködési Program

A Dunamente természet ízei


A projekt célja a kilenc projektpartner közös törekvéseként megőrizni a Dunamente mindkét oldaláról a természeti és kulturális örökséget és kihasználni ezt a vidékfejlesztés érdekében. A projekt a Natúrparkok filozófiáján alapszik, melyek célja a természeti és kulturális örökség védelme, környezetvédelmi oktatás, közvélemény és vidékfejlesztés, idegenforgalom és üdülés formálása. A Túzokoson a projekt keretén belül valósultak meg a következők: nádpavilon kültéri oktatáshoz, a kalandpark élményszerzésre, a Dombó tó megtisztítása bioremediáció segítségével, továbbá létrejött az eredeti csallóközi gyümölcsfajták génállomány parkja. Bővebb információkat a programról és annak eredményeiről a DanubeNaturpark honlapon találsz.

logo Slovenská agentúra životného prostredia

SEV SAŽP Dropie
Kolárovská 55, 946 14 Zemianska Olča
e-mail: sev-dropie@sazp.sk
tel: +421 35 7896055