Klímaváltozási és Környezetnevelési Oktatóközpont (Living Lab) a Túzokoson

logo EEA_grants štátny znak Slovenskej republiky

Globális változások - helyi sebezhetőség

Bárki, aki ismeri a túzok történetét, megérti, hogy a történet egy olyan faj sebezhetőségéről szól, amely nem volt képes alkalmazkodni a környezetében bekövetkezett változásokhoz. A túzok ezért a helybéli fajok sebezhetőségének szimbólumává vált Szlovákiában. Ez egy olyan zászlósfaj, amely minket, embereket hivatott emlékeztetni az alkalmazkodás fontosságára, az élettér és környezet védelmére és a fajok védelmére a biológiai sokféleség megőrzése érdekében. Továbbá megérteti velünk azt, hogy a civilizáció jelenlegi fenntarthatatlan fejlődését szükséges átalakítanunk olyan fejlődésre, amelynek iránya és ütememe a természet változási sebességét és működését követi.

E koncepció alapján születtek meg a Klíma oktatási programok, amelyek a mitigációs és adaptációs intézkedéseket hivatott bemutatni. A megvalósult oktatási programokról rövid cíkkeket és ízelítőt talál ezen az oldalon.

Az EGT alap pénzügyi támogatásának köszönhetően a helyszínt fokozatosan az éghajlatváltozás modellértékű élő laboratóriumává kívánjuk fejleszteni.

Projektpartnereink a Bjerknes Klímakutató Központ és Trondheim városa.

A projekttevékenységek az 1. WP, a 2. WP és a 3. WP a következő formában kerültek meghatározásra: külső intézkedések, belső intézkedések és alkalmazkodási intézkedések, melyeknek teljes részletezése A Projetkről almenüben illetve a SAŽP honlapján tekinthető meg.

logo Trondheim-kommune
logo Bjerknes-centre
logo Slovenská agentúra životného prostredia
logo Dropie Living Lab

A projekt - Klímaváltozási és Környezetnevelési Oktatóközpont (Living Lab) a Túzokoson  - 1 200 000 eurós támogatásban részesült Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT alap jóvoltából. A projekt célja egy ökoközpont létrehozása, melyben bemutatásra kerül jónéhány alkalmazkodási és megelőzési intézkedési mód a klímaváltozás mérséklése érdekében, valamint oktatások, tanfolyamok és oktatási anyagok lesznek kínálatban az l önkormányzatok és érdeklődök számára.

További információkért a programokról, illetve az EHP és a Norvég Alapból finanszírozott szlovákiai projektekről, látogasson el az alábbi oldalakra: www.eeagrants.sk vagy www.norwaygrants.sk.Living Lab a Túzokoson projekt félidei esemény

21. 11. 2023

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség Túzokos Környezetnevelési Központja 2021 óta vesz részt az Éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás program (SK-Klíma) projektjében.


Klimatizálódj te is a klímaváltozásra

14. 09. 2023

Lépj a változás útjára velünk és aktivizálódj a klíma érdekében. 10 hónap, 10 felhívás, 10 alkalommal, témák, melyek a klímaváltozásra kapcsolódnak rá.Norvég küldöttség

10. 07. 2019

A Túzokoson egy közös projektet készítünk elő a norvég partnereinkkel, a Bjerknes Klímakutató Központtal és Trondheim városával együttműködésben, amely a Túzokos Klímaváltozási és Környezeti Oktatási Központ (Climate Change Living Lab Dropie) név alatt kerül megvalósításra.


logo Slovenská agentúra životného prostredia

SEV SAŽP Dropie
Kolárovská 55, 946 14 Zemianska Olča
e-mail: sev-dropie@sazp.sk
tel: +421 35 7896055