Bátran a klímaoktatásra: Esőkert építése a Túzokoson

Esőkert építésén szorgoskodtak szeptember 30.-án és október 1.-én a klíma workshopra érkező diákok a Túzokoson.

A workshop előadásokkal kezdődött, ahol a diákok elsajátíthatták az esőkertek kialakításához szükséges elméleti tudnivalókat.  Miért is fontosakak manapság az esőkertek? Az éghajlatváltozás küszöbén az esőkertek olyan térelemek, melyek könnyen megvalósíthatók és az alkalmazkodási intézkedések egyik leglátványosabb módja.

Az elméleti részből a tanulók leginkább a pozitív visszacsatolású rendszerek működésének elvét és logikáját értékelték és érthették meg Szabó István (SOSNA O.Z.) professzor előadásából. A pozitív visszacsatolás kulcsfontosságú tényező a klímaváltozás folyamatainak megértése tekintetében.

Tatiana Mancová, kertészmérnök az Ekozárhady-tól, röviden bemutatta a természetközeli kertek tervezésének lépéseit, kitérve az esőkertekre is, mely a nap folyamán a Túzokoson is kialakításra került. Köszönhetően Szabó Silviának (SOSNA O.Z.), aki a diákokat a esőkertépítési munkálatokban koordinálta, kiküszöbölésre kerültek a kialakítás során leggyakrabban elkövetett hibák és hiányosságok.Közös erővel nekiláttunk az esőkert megépítésének: mértünk, ástunk, kapáltunk, lapátoltunk, ültettünk és sutert talicskáztunk. A nap végére a esőkert munkálatainak 3/4-ével el is készültünk. Másnap már csak a munka 1/4-de maradt hátra és nagy szerencsével az időjárás is igen kedvezően alakult.

A diákok visszajelzései alapján, a Klíma workshop nagy plusza volt, hogy ténylegesen létre is hozták az esőkertet. Nem csupán az elméleti hátteret adták át nekik, mint esetenként más workshopokon, de az esőkert létrehozásának ún. Know how-ját viszik magukkal a Túzokosról. Ismét beigazolódott az, hogy a leghatékonyabb tanulási mód a megtapasztalás (és alkotás), valamint hogy a munka legjobban összefogás során halad.

Ezúton mondunk köszönetet mindhárom fent említett előadónknak, illetve azon háttérszervezeti munkatársaknak és tagoknak, akik segítették a workshop megvalósítását közvetett vagy közvetlen formában. A szorgos és talpraesett ifijú diákokat köszönjük a Green Foundation Alapítványnak; a Nitrianska krajská rada mládeže-nek és az érsekújvári Kompas közösségi közpotnak. Bízunk abban, hogy ez az esemény inspiráló lesz több közösség számára és ezen jó gyakorlati példáknak sok követője lesz a jövőben.

Az eseményről cikk jelent meg a SAŽP oldalon, illetve a magyar nyelvű sajtóközlemény is letölthető.

logo Slovenská agentúra životného prostredia

SEV SAŽP Dropie
Kolárovská 55, 946 14 Zemianska Olča
e-mail: sev-dropie@sazp.sk
tel: +421 35 7896055