Kisléptékű szennyvíztisztító: adaptációs intézkedés a vízre

A Túzokos területén június második felétől építési munkálatok folynak, mely során egy kisléptékű szennyvíztisztítót telepítünk. Ez a kis szennyvíztisztítót az első VÍZRE vonatkozó alkalmazkodó intézkedés a Living Lab Dropie projekt eredménye.

A szennyvíztisztítótnál baktériumok képességeit használjuk fel, hogy hatékonyan és természet számára ismert biokémiai folyamatok által bontják le és tisztítják meg a szennyezett vizet, mely a szaniter konténer, az adminisztratív épületből és a vízműből. A szaniter konténert hamarosan üzembe helyezzük a Megyercsi rétek területén a látogatók számára. A kis szennyvíztisztítóban használt baktériumok környezettől elszigetelt tartályban vannak. Az egész rendszer egy élő ökoszisztéma, amely érzékeny a hőmérsékletre, a pH-ra és a tápanyagok elérhetőségére. A Túzokos személyzete képzést kapott a higiéniai és tisztítószerek használatával kapcsolatossan, környezetbarátabb módszerekkel ismerkedüni. Az eddig használt anyagokat és tisztítószereket meg kellett változtatni, hogy elkerüljék ennek az ökoszisztémának a károsodását vagy megsemmisítését.

Az alkalmazkodás az a képesség, amire most szükségünk van, amikor a klíma változik, és ezáltal megváltoznak az élet feltételei is. Az alkalmazkodás során megtanuljuk, hogyan éljünk megváltozott körülmények között. A baktériumokkal való szimbiózis lesz a kísérletünk az alkalmazkodásra.

logo Slovenská agentúra životného prostredia

SEV SAŽP Dropie
Kolárovská 55, 946 14 Zemianska Olča
e-mail: sev-dropie@sazp.sk
tel: +421 35 7896055