A projektről Living Lab

Projekt elnevezése: Klímaváltozási és Környezetnevelési Oktatóközpont (Living Lab) a Túzokoson

Climate change and environment education centre (Living Lab) in Dropie

  

A program: EEA Grants and Norway Grants

Projekt megvalóslás: folyamat alatt...

Felelős szervezeti egység: SE/OEVVO

A projekt vége: 14.6.2024

Aktualitás: https://www.sazp.sk/novinky/stredisko-praktickej-environmentalnej-vychovy-sazp-dropie-prejde-revolucnou-premenou.html

Cél:

A klímaváltozás mindannyiunkat érint. Ezért kulcsfontosságú a problémák azonosítása, valamint a megfelelő alkalmazkodási és enyhítő intézkedések kialakítása. Fontos szerepet kell tulajdonítani a klímaoktatásnak, melynek hozzáférhetőnek kell tenni egész társadalom számára. A projekt célja egy példaértékű ökocentrum létrehozása, melyben az alkalmazkodási és mérséklési intézkedések valamennyi módja modellként megtekinthető a nagyközönség számára. És mivel a tartalom ugyanolyan fontos, mint a forma, a projetk keretein belűl létrejön az iskolák számára a klímaváltozás neveléséről és oktatásáról szóló útmutató, megszervezésre kerülnek workshopok a középiskolák illetve egyetemek számára és alkalmazott műhelyfoglalkozások az országban tevékenykedő kulcsfontosságú szereplői számára - önkormányzatoknak, gazdálkodóknak,

A projekt - Klímaváltozási és Környezetnevelési Oktatóközpont (Living Lab) a Túzokoson - 1 200 000 eurós támogatásban részesült Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától és az EGT alap jóvoltából kerül megvalósításra. Céljai:

Fejlesztési körök:

Work package 1: Living Lab – kültéri intézkedések

 1. Alkalmazkodási intézkedések VÍZRE - esővíz tározók építése, esővíz újrahasznosítása öblítésre és öntözésre, háztartási és gyökérzónás szennyvíztisztító telep építése, melyel a Túzoki épületekből a háztartási szürkevíz kezelése valósulna meg a Living Lab keretén belül.
 2. ZÖLD alkalmazkodási intézkedések - esőkert kialakítása, beltéri vagy kültéri zöldfalak kialakítása, zöldtető kialakítása, fasorok kiültetése, zöldítés, karbantartása a már meglévé fáknak és egyéb ellenálló növényágyások kialakítása és karbantartása a Túzokos területén.
 3. Gyalogosok számára megfelelő INFRASTRUKTÚRA kialakítása – járdák, akadálymentes lejáró a tóhoz, parkolási felületek mozgáskorlátozottak számára - környezetkímélű és csapadékátterssztő felületek formájában.
 4. Mérséklő intézkedések NAPENERGIA alkalmazásával - elektroszmog nélküli közvilágítás kiépítése,  vízház felújítása és tartalék napelem generátor kiépítése, fotovoltaikus autós és kerékpár állvány és töltőállomás.
 5. Oktatási céltszolgáló INFRASTRUKTÚRA kialakítása - kültéri szociális létesítmények építése - szaniter konténer, kültéri oktatási sarokak, klimatikus játszótér gyerekeknek és felnőtteknek.                                                                                    

Work package 2: Living Lab – beltéri intézkedések

 1. A Living Lab projektdokumentációjában foglaltak megvalósítása, mérséklő és alkalmazkodó intézkedések kiépítére a ökocentrum kültéri területén.
 2. A Living Lab mérséklő és alkalmazkodó intézkedések modelcenturm elemeit megvalósítani beltérbe, (fotovoltarikus panel, hőszivattyú, hagyományos helyi tradicióhoz tartozó építőanyagok használata, inteligentné mérőműszerek és rendszerek alkalmazása,rekuperáció).                                                                                                                                                   

Work package 3: Living Lab - puha intézkedések

 1. 4_Youth Climate Change Living Lab – mérséklő és alkalmazkodó intézkedés témájában a legsikeressebb tanulócsoport szemináriumi munkájának értékelése és kivitelezése.
 2. Climate Change Living Lab norvég partnereivel együtt - Bjerknes Klímakutató Központtal és Trondheim városával - klíma oktatási programot létrehozni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási és mérséklési intézkedésekről,
 3. Climate Change Living Lab norvég partnereivel együtt - Bjerknes Klímakutató Központtal és Trondheim városával -  iskoláknak módszertani útmutatót létrehozni, akár más külső szakértők bevonásával együtt; 
 4. Gyakorlati útmutató a Climate Change Living Lab intézkedéseihez a legfőbbképen érdekelt és kulcsfontosságú felek számára;
 5. Workshopok a önkormányzatok döntéshozói számára –  a klímaváltozásra való alkalmazkodási tervek és mérséklési intézkedések propagálásával együtt.
 6. Interaktívan többplatformon is komunikálni a Living Lab létét a látogatóközönség irányában - leírásokkal a kültéri és beltéri intézkedésekről.  

A projekt kimenetelei:

Standard indikátorok:

Indikátor neve

 1. Azoknak az embereknek a száma, akik kijelentették, hogy viselkedésük környezetkímélő és klímabarát - Célszám: 1500.
 2. A klímaváltozás enyhítésére és alkalmazkodásra szolgáló új kültéri intézkedések száma - Célszám: 7.
 3. Becsült éves energia-/villamosenergia-fogyasztás csökkenése (kWh-ban) - Célszám: 66521.
 4. A képzési tevékenységeket/kurzusokat befejező diákok száma - Célszám: 1200.
 5. Helyi döntéshozók és vezető tisztségviselők száma, akik befejezték a kurzusokat - Célszám: 360.

Kétoldalú indikátorok:

Indikátor neve

 1. Projektek száma, amelyek együttműködést tartalmaznak a projekt donorszervezetével - Célszám: 1.
 2. Az adományozó államok és a fogadó állam intézményei által együtt szervezett képzések száma - Célszám: 2.

Információs tevékenység:

Indikátor neve

 1. Információs tevékenységek száma - Célszám: 3.
 2. Információs tevékenységek résztvevőinek száma - Célszám: 150.
 3. A weboldal látogatóinak száma - Célszám: 1000.
 4. A projekt bemutatásainak száma rendezvényeken - Célszám: 1.
 5. A projekt keretében létrehozott promóciós anyagok száma - Célszám: 10.
 6. Média megjelenések száma - Célszám: 22.

Kapcsolattartó:

Ing. František Valuška

frantisek.valuska@sazp.sk

Sajtóközlemény:

Sajtóhír_2023_A Túzokos új szennyvíztisztító teleppel és esőkerttel bővült (PDF,623 kB)

Sajtóhír_2022_Túzokoson esőkert épül a diákok közreműködésével_HU.pdf (PDF, 760 kB)

Sajtóhír_2021_Túzokoson: megújul az oktatási központ.pdf (PDF, 155 kB)

 

logo Slovenská agentúra životného prostredia

SEV SAŽP Dropie
Kolárovská 55, 946 14 Zemianska Olča
e-mail: sev-dropie@sazp.sk
tel: +421 35 7896055