Envirosobota v SEV Dropie s novými adaptačnými prvkami, aplikáciou Living Lab a klimatickým ihriskom

Počas Envirosoboty 21.9.2024 v SEV Dropie nás poctilo niekoľko desiatok návštevníkov z blízkeho okolia. Vyskúšali si nové náučné a relaxačné prvky v našom areáli.

 

 

Slávnostnému otvoreniu vynoveného areálu (30.8. 2024) a prvej Envirosobote v ekocentre predchádzala záverečná konferencia projektu Living Lab, ktorá sa uskutočnila 30.7. 2024 v SEV Dropie.  Medzi pozvanými hosťami boli okrem generálneho riaditeľa SAŽP Juraja Moravčíka aj zástupcovia a manažéri MŽP SR, zástupcovia samospráv, pedagógovia, spolupracovníci na projekte, a naši priatelia, známi a podporovatelia.

V rámci projektu Living Lab Dropie sa vybudovalo niekoľko exteriérových adaptačných prvkov, náučných alebo voľnočasových, ktoré slúžia ako príklady dobrej praxe v oblasti environmentálnej výchovy a adaptácie a mitigácie v spojitosti s klimatickými zmenami v súčasnosti. Najrozsiahlejšie rekonštrukčné práce sa previedli na viac ako 120 ročnej usadlosti, „tanyi“, ktorej budova bude slúžiť ako Infocentrum a výstavná sieň dropa fúzatého pre návštevníkov strediska. Kompletne zrekonštruovaná budova s fotovoltickými panelmi a tepelným čerpadlom poskytne priestor na environmentálnu výchovu z historického, kultúrneho a regionálneho aspektu.  Ďalšími príkladmi adaptačných a mitigačných prvkov v areáli ekocentra sú: zrekonštruovaná budova vodárne s vlastnou studňou, dažďová záhrada, čiastiareň odpadových vôd, koreňová čistiareň, klimatické ihrisko, záhrada a ovocný sad doplnený o množstvo zelene a jedlých kríkov a náučný priestor pri administratívnej budove – altán pre vonkajšiu výučbu obklopený trvalkovou záhradou, vyvýšenými záhonmi na pestovanie zeleniny a ovocia, políčka pre pestovanie obilnín a hľuzovitých plodín a samozavlažovacie kvetináče s liečivými bylinami. Ďalej sa rozmiestnilo solárne osvetlenie, nabíjačka pre elektrobicykle a upravil sa terén s ďalšou zelenou výsadbou a bezbariérovým prístupom.

logo Slovenská agentúra životného prostredia

SEV SAŽP Dropie
Kolárovská 55, 946 14 Zemianska Olča
e-mail: sev-dropie@sazp.sk
tel: +421 35 7896055