Po slávnostnom otvorení privíta SEV Dropie prvých návštevníkov počas Envirosoboty 21.9.2024

Slávnostného otvorenia po rekonštrukcii SEV Dropie, ktoré sa konalo 30.8.2024 sa zúčastnil minister životného prostredia Tomáš Taraba, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Juraj Moravčík, zástupcovia samospráv, klienti DSS v Okoči a deti a vychovávatelia z CDR v Kolárove.

Prvá Envirosobota pre verejnosť (21.9. 2024) je príležitosťou, aby si milovníci prírody a podporovatelia envirovýchovy, pozreli nové adaptačné prvky v SEV Dropie krátko po rekonštrukcii starej "tanye" (samoty), ale aj samotného areálu ekocentra Dropie. Návštevníci sa môžu prejsť novým náučným chodníkom Living Lab, alebo si aj zahrať hru EkoTvorca.

Aplikácia sprostredkúva informácie o adaptačných a mitigačných opatreniach, a to prostredníctvom úloh, ktoré návštevníci a žiaci riešia za pomoci tabletov. Jednotlivé zadania sa reišiteľovi v tablete otvoria, keď príde na stanovište, ktoré sa danou problematikou zaoberá. Návštevník sa medzi stanovištiami orientuje podľa mapy areálu v tablete. Zadania na seba chronologicky nenadväzujú, návštevník môže začať prechádzku náučným chodníkom pri ktoromkoľvek najbližšom stanovišti.

Hra Ekotvorca je prístupná tiež cez aplikáciu Living Lab, a funguje za pomoci videosteny. Hráči sa môžu dozvedieť zaujímavé informácie vďaka ilustráciám, animáciám a samotnej hre, ktorá je odstupňovaná pre materské, základné a stredné školy. Hra sa zaoberá environmentálnymi témami ako zadržiavanie vody v krajine, znižovanie teploty v mestských sídlach, zvyšovanie biodiverzity a poľnohospodárska krajina v chránenom území. Poskytuje inšpirácie k adaptačným elementom aplikovateľných vo vidieckej krajine i v mestách.

logo Slovenská agentúra životného prostredia

SEV SAŽP Dropie
Kolárovská 55, 946 14 Zemianska Olča
e-mail: sev-dropie@sazp.sk
tel: +421 35 7896055